درچند سال گذشته این سؤال به فکر اکثر مردم آزربایجان خطور کرده است؛که آیا واقعاً دلیل اصلی خشک شدن دریاچه اورمیه چه بوده است؟آیا خشکسالیهای پیدرپی در منطقه عامل این موضوع بوده است؟یا عوامل غیر طبیعی و انسانی موجب این فاجعه عظیم شده است؟
به گزارش گروه اخبار اجتماعی “ پایگاه خبری رخ “؛ اگر خشکسالی منطقهای موجب پس رفت آب دریاچه اورمیه شده است؟! پس چرا آب دریاچه وان(ترکیه) که فاصلۀ زیادی با دریاچه اورمیه ندارد خشک نشده است این دو دریاچه در یک سطح قرار داشته و هیچ ناهمواری و اختلاف ارتفاعی بخصوصی بین این دو دریاچه وجود نداشته است.(سطح بارش یکسان)
سالها پیش، طی طرحی بزرگ قرار بود برای پیشرفت کشاورزی آذربایجان تعدادی سد در برابر رودهای جاری در منطقه آذربایجان احداث شود، از قضا این رودها تماما رودهای حوضۀ آبریز دریاچه اورمیه بودند،
در برابر این رودها تقریباً حدود90 الی 100عدد سد از جمله:
سد پارام،امند،چوغان،تاجیار،شهید کاظمی بوکان،مهاباد،اردلان،چیراغ ویس،اوچنوه،علویان،تسوج،سردار آباد… وچند ده سد دیگر که تصمیمی بود غیر منطقی بود.
قرار بود دولت وقت با احداث اینگونه سدها و مکانیزه کردن آبیاری کشاورزی هر سد را به حدود حداقل 500 الی 1000 هکتار سطح زیر کشت باغی و کشاورزی ببرد، اما دریغ از یک قطعه نهال و یک متر لوله کشی مکانیزه در پشت اکثر سدهای این طرح. سد پارام از اولین سدهای ساخته شده و نمونه بارز همه این سدها است.
لازم به ذکر است که در زمان پیش بینی این طرح جناب آقای عیسی کلانتری وزیر کشاورزی در دوره دولت جناب آقای هاشمی و یک دوره اول دولت جناب آقای خاتمی و رئیس سازمان محیط زیست آقای روحانی می باشد، وی مسئول ستاد احیای دریاچۀ اورمیه در زمان فعلی میباشد.
اگر هدف پیشرفت اقتصاد و کشاورزی منطقۀ آذربایجان بود پس چرا این طرح نیمه تمام ماند و فقط زندانی کردن چندین میلیارد متر مکعب آب بدون استفاده در پشت این سدها در دستور کار قرار گرفت؟؟
با خشک شدن دریاچه و پسروی آب در سالهای اخیر وعدههایی از جانب دولت داده شده است ولی به هیچ کدام جامۀ عمل پوشانده نشده است.
اما دریاچه اورمیه چگونه میتواند باعث نابودی آذربایجان شود؟
با پسروی آب سطح دریاچه و پدیدار شدن نمک فاتحۀ هر موجود زندهای خوانده است، در شهرستانهای نزدیک دریاچه از جمله بناب، عجبشیر، ملکان و… با وزش باد شدید درسالهای اخیر شاهد طوفانهای نمک بسیار شدیدی بودهایم. که هم کشاورزی را به طور مطلق از کار میاندازد و هم جان انسانها را، اگر روند خشکی دریاچه ادامه داشته باشد و شاهد دوباره این طوفانها و گردبادها باشیم نه تنها هیچ زمین کشاورزی در آذربایجان وجود نخواهد داشت بلکه در وهلۀ اول جان 14میلیون انسان به خطر خواهد افتاد
لازم به توضیح است برای احیای دوباره دریاچه اورمیه فقط 550میلیارد متر مکعب آب لازم است که فقط یک سوم آب ذخیره شده بلااستفاده در پشت این سدها است، پس برای احیای دوباره دریاچه نیازی به تشکیل جلسات عمدتاً تشریفاتی نیست فقط کافی است که آب مازاد پشت این سدها رها سازی شود.
همچنین بغیر از پروژه سدسازی ، با آغاز ساخت جاده خاکریز از ارومیه تبریز تیر خلاص بر پیکر دریاچه اورمیه وارد شد. طی سی سال کوه زنبیل را به دریاچه ریختند که باعث شد چشمه های دریاچه کور شود و همچنین باعث شد جلوی چرخش آب دریاچه گرفته شود.
بدین ترتیب با قطع شدن آبهای ورودی توسط سدها به دریاچه و همچنین با ایجاد جاده خاکریز به طول 15کیلومتر، جلوی گردش آب دریاچه گرفته شد تا آب دریاچه بیشتر و بیشتر تبخیر شودو از همه مهمتر چشمه های زیرزمینی دریاچه کور شدند تا همه این عوامل دست دردست هم دادند تا اورموگولو خشک شود.
خشک شدن دریاچه اورمیه یک فاجعه است و زنگ هشداری برای ملت مظلوم آذربایجان.
امید است ملت عزیزمان این زنگ هشدار را جدی بگیرند
بیشتر بخوانید: 600 هکتار از دریاچه اورمیه را بجای احیا، پارک می کنند/گمان میبرند که مردم کودک شش ساله اند
منبع: کمپین حمایت از دریاچه اورمیه UrmoGolu@